پیام آذری

آخرين مطالب

قتل عام در مرز ایران و آذربایجان | فیلم اقتصادی

قتل عام در مرز ایران و آذربایجان | فیلم
  بزرگنمايي:

پیام آذری - درست در زمانی که ماهیان در چرخه طبیعی زندگیشان راهی «زیستگاه تخم‌ریزی» رودخانه‌های جنوبی دریای خزر می‌شوند صیادان به رودها هجوم می‌برند یکی از این رودها آستاراچای در مرز بین ایران و آذربایجان است. پیش‌تر این کار طبق پروتکل مرزبانی‌های دو کشور همسایه در فرصت محدود یک ماهه 25 اسفند تا 25 فروردین انجام می‌شد و حالا با وجود گذشت این فرصت همچنان صید ادامه دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
از نظر کارشناسان محیط زیست برداشت از ماهیان پیش از تخم‌ریزی و با این حجم بالا، فرصت بازتولید همه گونه‌ها را اعم از خوراکی و غیر خوراکی می‌گیرد و فقط محدود به آبزیان اقتصادی نمی‌شود. اصغر عبدلی، اکولوژیست و متخصص آبزیان که سال‌ها در مورد ماهی‌های رودخانه‌های حوضه آبریز خزر پژوهش کرده است در مورد تصاویر منتشر شده از نحوه صیادی در آستاراچای می‌گوید: آب دریای خزر لب‌شور است به همین دلیل برخی ماهیان آب شیرین بخشی از عمر خود را در این دریا می‌گذرانند و صرفا برای تولید مثل وارد رودخانه می‌شوند مثل ماهی سفید، آزاد، خاویار، سیاه‌کولی، شاه‌کولی، کپور و … . فصل مهاجرت این گونه‌ها از دریا به رودخانه از اواخر اسفند تا بهار است. وقتی در این فصل از سال رود با تورهای ماهیگیری قرق می‌شود- به طوری که امکان عبور حتی یک ماهی هم وجود نداشته باشد، به معنای این است که چرخه زندگی این گونه‌ها متوقف می‌شود. با این کار علاوه بر اینکه ذخایر آبزیان از دست می‌رود، در سال‌های بعد هم با انقراض آبزیان مواجه خواهیم شد؛ ماهیانی که بیشترشان اقتصادی هستند و صیادان در فصل پاییز و زمستان می‌بایست برای امرار امرار معاش آنها را نه در رودخانه که در دریا صید کنند. من واقعا متاسفم از اینکه شیلات و محیط زیست که وظیفه حفظ این ذخائر و منابع ازرشمند را دارند هیچ کاری انجام نمی‌دهند. حالا انتظار اصلی از مردم و جوامع محلی است، مخصوص صیادانی است که در دریای خزر صید می‌کنند. آنها اگر می‌خواهند شغلشان پایدار باشد باید از رودخانه‌ها و مسیر مهاجرت ماهیان حفاظت کنند.
این متخصص آبزیان دریای خزر بخشی از مشکل را از سوی شیلات می‌داند و می‌گوید: بیش از 40 سال است که شیلات به جای حفاظت از رودخانه‌ها به تکثیر مصنوعی ماهیان اقتصادی می‌پردازد. در حالی که حفاظت از رودخانه‌ها کمک می‌کند بدون هزینه‌های کلانی که برای تکثیر مصنوعی می‌شود، علاوه بر گونه‌های اقتصادی، چندین گونه دیگر نیز حفاظت شوند. با این کار تنوع زیستی در رودخانه‌ها و دریای خزر حفظ می‌شود. علم ثابت کرده، ماهی که حاصل تکثیر طبیعی است، هم دوام بهتری دارد و هم میزان بازگشتش به دریا و در نتیجه سبد صیادها بیشتر خواهد بود. وجود آن همه صیاد در رودخانه به معنای این است که بالاخره ماهیان به رودها برمی‌گردند و تنها کاری که باید کرد این است که چرخه طبیعی زندگیشان حفظ شود.
به گفته اصغر عبدلی رودخانه‌های بزرگ دریای خزر به دلیل ساخت سدهای متعدد بر روی ولگا، سفیدرود، گرگان رود، تجن و … امکان تولید مثل ماهیان را از بین برده است؛ در این شرایط، رودهای کوچک مثل مویرگ‌های کوچکی عمل می‌:نند که به قلب خون می‌رسانند. بقای بسیاری از این ماهیان وابسته به رودهای کوچک است. اگر سازمان حفاظت محیط زیست و شیلات از این رودخانه‌ها حمایت کند هنوز هم فرصت بازسازی ذخایر طبیعی وجود دارد. درست در اوج زمان زادآوری ماهیان، دیدن این همه صیاد در رودخانه تصویری رنج‌آور است. زمان تولید مثل حساس‌ترین زمان زیست هر موجود زنده است. این شرایط روزبه‌روز بدتر می‌شود به نظر می‌رسد سازمان‌های متولی هیچ کاری انجام نمی‌دهند.
او در پاسخ به این سوال که آیا پسروی دریای خزر فشار مضاعف به ذخایر و تنوع زیستی آبزیان دریای خزر خواهد داشت، می‌گوید: پسروی دریای خزر در قسمت‌های شمال و جنوب شرقی بیشتر از سایر مناطق است. علت اصلی پسروی خزر پیش از هر چیز تغییر اقلیم است. متعاقب آن گرم‌شدن زمین، کاهش بارندگی، افزایش تبخیر از سطح آب و کاهش ورودی آب رودخانه‌ها باعث شده است که سالانه 25-20 سانتی‌متر از سطح دریای خزر کم شود. اما نکته مهم این است که کاهش سطح دریای خزر در زیستگاه‌های ساحلی مثل گمیشان در جنوب شرق خزر و تالابهای ساحلی موثر است ولی در مورد بسیاری از رودخانه‌های کوچک مثل سردآبرود، چالوس، شفا رود، آستاراچای و … به دلیل قرارگیری در منطقه‌ای که شیب تند و عمق آب زیاد است این مشکل بسیار کمتر است. در نهایت رودخانه‌ها به دریا می‌ریزند و فقط کافی است حقابه زیست محیطی آنها رعایت شود.
این متخصص تنوع زیستی درمورد اهمیت رودهای ایران در ایجاد تنوع زیستی دریای خزر گفت: فاصله دریای خزر با کوهستان البرز کم است و ماهیان با عبور از 20 تا 50 کیلومتر به محل تخم‌ریزی می‌رسند و این فرصت خوبی به آبزیان می‌دهد تا تجدید نسل کنند در رودخانه ولگا این فاصله بعضا به هزار کیلومتر می‌رسد و خشک شدن دریای خزر می‌تواند این مسیر را از بین ببرد. به همین دلیل جایگاه رودخانه‌های کوچک جنوب خزر که در خاک ایران قرار دارد در بعد ملی و بین‌المللی مهم است.
سالهاست تکثیر مصنوعی فقط برای ماهیان اقتصادی صورت می‌گیرد و در این بین سایر گونه‌ها نادیده گرفته می‌شود. دکتر اصغر عبدلی با اشاره به این موضوع می‌گوید: گونه‌ «لامپری دریای خزر» فقط در دریای خزر زندگی می‌کند. این آبزی مصرف خوراکی ندارد و برای تولید مثل، به مانند ماهیان، وارد آب شیرین رودخانه‌ها می‌شود و از قضا بعد از تولید مثل نیز می‌میرد. این گونه به دلیل همین اتفاقی که در رودخانه‌های ما می‌افتد شدیدا در معرض انقراض است و در فهرست IUCN قرار گرفته و هیچ کسی به دنبال حفاظت از آن و یا تکثیر آن نیست. از این دست گونه‌ها که در معرض انقراضند زیاد است. باید برای آنها با حفاظت از مسیرهای زادآوری در رودخانه‌ها کاری کرد.
منبع خبر: همشـهری
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
آیا بابک زنجانی می‌تواند یک الگو باشد؟ گردشگری پایتخت ؛ خسته در دود و ترافیک تغییر مداوم قانون ساعت رسمی؛ بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری و بی‌توجهی به کارشناسی «دبلنا» بازی مبتنی بر شانس، قمار با چاشنی توهین به شعور مخاطب! طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/819837/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویر؛ استقبال مردم ارومیه از آخرین پادشاه قاجار

مصرف گوجه‌فرنگی می‌تواند جلوی افزایش وزن را بگیرد

پایان، غول ترک جام را بلعید!

مس سونگون 0 – 0 نیروی زمینی: تساوی سرد در تبریز

جشن بزرگ «دخترم؛ افتخار ایران» در ارومیه+تصاویر

مبارزه با آفت سن در 120 هزار هکتار از مزارع آذربایجان غربی

قتل عام در مرز ایران و آذربایجان | فیلم

ساخت طولانی‌ترین پل معلق کشور در آذربایجان‌شرقی

آماده افزایش مراودات تجاری با جمهوری آذربایجان هستیم

معرفی رئیس اداره ورزش و جوانان شهرستان پیرانشهر

اجرای 50 درصد ازطرح‌های آبیاری نوین استان در پلدشت

بررسی مسائل و مشکلات شهرک‌ها و نواحی صنعتی آذربایجان غربی

تصویب 14 شاخص عمرانی برای تکمیل طرح‌های نیمه تمام در آذربایجان غربی

در دیدار استاندار با رئیس طرف آذری کمیسیون مشترک اقتصادی اتفاق افتاد

سرویس مدرسه دخترانه در آتش سوخت/ 9 دانش آموز راهی بیمارستان شدند

جشن بزرگ «دخترم؛ افتخار ایران» در ارومیه

اهتمام دولت چهاردهم بر بزرگداشت هرچه باشکوه‌تر مراسم سالگرد شهدای دولت

توسعه عدالت آموزشی در دستور کار آموزش و پرورش آذربایجان شرقی

خبر خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

صدور کارت مرزنشینی برای افراد سه دهک اول و نیازمندان

خبرش خوش برای مالکان اراضی فاز دوم شهرک خاوران

اتصال 2 هزار خانوار سلماسی به فیبر نوری

احصا و پیگیری مشکلات واحدهای تولیدی آذربایجان غربی

لزوم تدوین قوانین پایدار درآمدی برای شهرداری‌ها

استاندار آذربایجان غربی پیگیر حادثه دانش‌آموزان مصدوم ارومیه شد

ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری اردبیل در نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی معرفی می‌شود

شیوع سرخک در کمین است؛ دلیل؟ مهاجرانِ واکسینه‌نشده!

بقای آقای گل در تبریز تقریبا قطعی شد!

لیگ یک: مساوی بی روح در هوای سرد تبریز

کنان ییلدیز کار دست خودش و یوونتوس داد؛ محرومیت 2 جلسه‌ای ستاره بیانکونری تأیید شد

تخصیص 50 میلیارد تومان برای تامین آب شرب مرند

پرچم رضوی در تبریز به اهتزار درآمد

زمان بازگشایی مرز ایران و جمهوری آذربایجان فرا رسیده | باید مسیر ریلی جلفا به نخجوان احیا شود

مبارزه با آفت سن مادری در120 هزار هکتار از مزارع غلات آذربایجان غربی

14 هزار فرهنگی آذربایجان شرقی در فرآیند انتخاب معلم نمونه شرکت کردند

کلنگ زنی 9 پایگاه امداد و نجات و یک ساختمان اداری در آذربایجان شرقی

استاندار آذربایجان غربی پیگیر حادثه دانش آموزان مصدوم ارومیه شد

5 دانش آموز ارومیه ای مصدوم تحت مداوا؛4 دانش آموز ترخیص شد

اولین نقش زن در خانواده توسط دختران ایفا می شود

دستگیری سارق دوچرخه و کشف اموال مسروقه در محمودآباد

عکس/ استقبال مردم ارومیه از احمدشاه قاجار

کشف کتیبه باستانی هزار و 500 ساله در آباده فارس

حادثه برای دانش‌آموزان دختر در ارومیه‌؛ 11 نفر مصدوم شدند

در سفر یک روزه پزشکیان به باکو چه گذشت؟/ دیدار در سواحل خزر و در میان مردم تبریز و اردبیل

در سفر یک روزه پزشکیان به باکو چه گذشت؟/ از دیدار در سواحل خزر و تا احساس غربت نکردن آقای رئیس جمهور

رمز ماندگاری گفتمان شهید رئیسی، مردم‌داری و حضور میدانی است

تعداد مصدومان آتش‌سوزی سرویس مدرسه ارومیه به 11 نفر رسید

وزش باد شدید در قزوین

سوختگی 9 دانش آموز دختر و راننده در آتش گرفتن سرویس مدرسه‌ای در ارومیه

دانش‌آموزان دختر در ارومیه‌ دچار حادثه شدند+ جزئیات